Підсобне приміщення на будмайданчику: Зберігання інструменту і спецодягу

Опубліковано о Березень 13, 2020 .
Незважаючи на одвічне будівельний хаос, на будмайданчику все одно повинен бути порядок. Щоб будь-який робітник міг робити свою справу і при цьому знати, де лежать необхідні інструменти, спецодяг та інші атрибути для нормального ведення роботи. Тому грамотно буде перед початком основного будівництва облаштувати невеликий господарський блок, в якому в такому ж важливому порядку буде зберігатися все необхідне. Але навіть, щоб звести господарський блок, потрібно докласти зусиль. Як це зробити з мінімальними їх витратами і правильно, розповімо далі.
 
Господарський блок
Господарський блок може бути як окремою спорудою, так і прибудовою до будинку. В останньому випадку будівля повинна відповідати архітектурної спрямованості головного будови. У господарському блоці повинні об'єднуватися всі підсобні приміщення, які необхідні у господарстві, складування і зберігання. Найчастіше господарський блок стає місцем проживання робітників на час будівництва, зберігання інструменту і спеціального робочого одягу. Оскільки там на перших порах проживають люди, він також обладнується каналізацією та опаленням.
 
Призначення
Призначення цієї споруди може постійно змінюватися і служити не тільки для зберігання речей, а й стати якоюсь окремою і навіть житловою кімнатою. Якщо є думки, що ця споруда може не обмежитися однією спрямованістю, то для цього застосовують більш довговічні і міцні будматеріали.
 
Але якщо цей блок буде служити виключно для тимчасового користування, то будова зводиться найдешевшим чином. Застосовуються практичні матеріали за низькими цінами, тобто бетонний блок, дошка, дерев'яний брус, низькосортний цегла.
 
Інша справа, якщо господарський блок буде доповненням до будинку. Тоді тут вже раціонально застосовувати будівельні матеріали вищої якості.
 
Господарський блок з цегли
Оскільки це повноцінне будівлю, то буде потрібно проект з кресленням, планом його розташування на ділянці. Виконавши точні інженерні начерки, буде простіше контролювати кошти, що витрачаються на будматеріали, а пізніше його можна буде спокійно зареєструвати в органах місцевого самоврядування. Без належних знань, умінь і навичок навіть зведення такої невеликої будівлі краще довірити професіоналам.
 
Насамперед йде фундамент. Оскільки господарський блок буде виконаний з цегли, то навантаження лягає на фундамент колосальна. Тому найкраще застосовувати бетонний розчин або на вирівняну землю покласти бетонні плити. Останній варіант дозволить залишати підлоги сухими навіть в період повені. Крім того, стать не провалиться під вагою інструменту або будматеріалів. На етапі закладки фундаменту готується і льох, якщо це необхідно замовнику. Його стіни закріплюються цеглою по периметру. Вони додатково покриваються розчином вапна. Це дозволяє добре гідроізолювати приміщення.
Після фундаменту зводиться цокольна частина. Перед тим як почати класти цеглу, необхідно переконатися, що бетон у фундаменті висох. Щоб будинок стояв дуже міцно, перші 3 ряди викладають потрійним шаром, що дозволяє цоколю витримати великі навантаження, яку створюють стінки і дах. Конструкція зможе рівномірно розподіляти вагу. Кутові частини стін варто викладати товстіший, в цілий цегла. На ці місця ляжуть перекриття даху.
Коли планується, що для горищного перекриття будуть встановлені плити бетонні, тоді застосовується так звана паркетна кладка. Розміщення цегли йде під кутом 90о один до іншого. Цей метод допомагає значно знизити витрати на будматеріали. У разі, коли на горище не сплачуються великі надії, можна викладати стінки в цегли. Таким чином, цоколь розташовується рівно по фундаменту і закривається руберойдом з метою гідроізоляції.
Як не дивно, але стіни необхідно викладати рівним цеглою. Він трохи дорожче, але витрати при такому методі компенсуються меншими витратами цементного розчину. Для кращого закріплення цегли до укладання рекомендується змочити його водою. Під час кладки цегли вам знадобиться рівень і кельму. Не обійтися також без схилу і куточка. Ці речі допомагають уникнути перекосів і зробити стінки набагато рівніше.
Утеплюються стіни за допомогою теплоізоляційних матеріалів, які після установки заштукатурюються. Якщо цього не потрібно, то стіни залишаються, що називається, в голом цеглі.
Заключним етапом споруди робочого блоку стане дах. Робити її потрібно під максимальним кутом нахилу для забезпечення зручного ската опадів. Коли стельові перекриття створені без застосування бетонної плити, кожне крокви даху монтується на додаткові балки з бруса. Далі зверху кладуться дошки. Вони в загальних рисах перетворюються в обрешітку. У ній повинно бути якомога менше щілин, інакше изолирующее покриття даху може провиснути. Обрешітку можна покривати різними матеріалами: руберойд, толь або просто поліетиленова плівка. Вони дають потрібний рівень гідроізоляції. Потім йде зовнішня частина дахового покриття.
Щоб уникнути течі, класти настил необхідно від низу до верху. Так кожний наступний лист лягає поверх встановленого раніше. Найефективнішим матеріалом в цьому випадку буде металопластик. Він довговічний і не реагує на дії навколишнього середовища. А крім того, не вимагає постійного догляду, як шифер, який з часом покривається мохом і руйнується.