Професійний погляд на горищний вихід

Опубліковано о Грудень 07, 2016 .

Мансардний простір сучасних приватних будинків все частіше оформляється з використанням мобільних підйомних конструкцій. Модерні стельові сходи включають не лише саму драбину, але й люк, який є невід’ємною частиною загального механізму для виходу на горище чи мансардну кімнату.

Звісно, досить часто доступ до горищного простору втілюється з допомогою приставних драбин. Однак ці пристрої сьогодні вважаються не настільки практичними, легкими в користуванні та вишуканими зовні. Тобто якщо Ви часто використовуєте укомплектовану мансарду в якості функціонального простору, краще попіклуватися про найбільш вдалий і комфортний варіант на кшталт надсучасних горищних люків з мобільними сходами.       

Крім наявності високоякісної та практичної драбини, важливо оформити зручний доступ до горища у форматі стельового отвору, який, в свою чергу, повинен добре зберігати тепло. Таким чином справа підходить до облаштування люкової кришки.

Якщо Ви прагнете зробити цей механізм власноручно, слід враховувати декілька важливих тонкощів:

  • термічна ізоляція – через проріз у стелі відбуватимуться суттєві тепловтрати. Ось чому необхідно подбати про добірну термоізоляцію люкової кришки. Можна самому майструвати утеплену кришку люка, а можна довіритися професіоналам, які десятиліттями виготовляють якісну продукцію європейського зразка і дбають про комфорт споживачів. Скажімо, особливим рівнем добірності та відмінною теплоізоляцією вирізняється люк факро. Здебільшого всі вироби для горищного виходу від польського виробника Факро характеризуються високими стандартами якості;   
  • вдале місце розташування – перед тим, як робити отвір у стелі для майбутнього люка, краще належним чином дослідити всю площину стелі: чи існують певні «зони ризику», де сходи, ймовірно, можуть функціонувати з небезпекою для людини. В подібних випадках краще як слід проконсультуватися зі спеціалістами, які грамотно підкажуть, проаналізують всі стельові сегменти на безпечність та зручність монтажу люка.      

Традиційно як саморобний, так і фабричний люк для горищних сходів має вигляд кришки, міцно зафіксованої з допомогою петель, що відмикається із застосуванням спеціалізованого підйомного пристрою чи ручки. Якщо це готові горищні люки, виготовлені перевіреними виробниками, то під люком кожен такий виріб містить драбини (дерев’яні, металеві, комбіновані, розсувні, тощо). Сучасні готові сходи на горище ціни мають найрізноманітніші: від помірних до більш високих. Проте якість кожного подібного виробу буде гарантованою на довгі роки користування.

Якщо люк необхідно закрити, на допомогу приходить спеціальний засувний елемент. Здебільшого фабричні моделі люків зі сходами мають у своєму складі якісно продумані закріпні частини, з допомогою яких можна легко й безперешкодно відмикати люк, стоячи на паркеті (лінолеумі, плитці). Пристрій для відкривання містить міцну шнурівку та ручку. 

У випадку конструювання люка з драбиною самотужки передбачається наступна система відмикання. Перш за все, потрібно піднятися трохи вище з допомогою стільця, повертаючи люкову ручку в потрібному напрямку. Подібний механізм відмикання-замикання люкової кришки наділений суттєвим плюсом, що полягає у захисті цікавої конструкції від дітей (безпека для всіх мешканців дому). 

Переваги монтажу сучасних люків зі сходами:

  • компактність – на противагу колишнім стаціонарним механізмам модерні пристрої для виходу на горище чи мансардну кімнату в рази компактніші, легші, простіші у використанні і, звісно, значно безпечніші. Якщо мова йде про саморобні вироби, не завжди вдається втілити досить мобільну та компактну конструкцію. Однак все залежить від майстерності виконання та бажання реалізувати вдалий продукт; 
  • мобільність – потрібно приховати драбину від сторонніх поглядів чи звільнити місце для різних побутових потреб – без проблем. Рухливий механізм сходів, що просто ховаються в кришку люка, забезпечить Вам максимум комфорту і вільного простору для необхідних справ;
  • естетика – у випадку фабричних моделей цей аспект завжди на відмінному рівні. Якщо Ви бажаєте оздобити приватний будинок комфортабельним і водночас ексклюзивним доступом до мансарди, тоді краще все-таки замовляти готові люки з горищними сходами у перевірених виробників. Проте якщо Ви майстерно володієте столярською справою, довіряючи виключно результатам власного творіння, тоді естетика у жодному разі не вийде сумнівною.

Недоліки монтажу люків зі сходами (акцент на саморобних виробах):

  • недотримання правил термічної ізоляції – що може призвести до небажаних тепловтрат;
  • невдалий підбір сировини – скажімо, Ви створюєте люк на горище зі сходами, застосовуючи необроблену чи надто важку деревину. В такому разі процес роботи може затягнутися і дещо ускладнитися; 
  • вартість виготовлення – готові люки зі сходами вартують недешево, але наділені відмінною якістю та презентабельним виглядом. Натомість ціна створення власноручного люка з драбиною дешевша, проте в рази важча. Вибір залишається за Вами. 

В будь-якому разі бажаємо реалізувати максимально ефективний та естетично привабливий вихід на горище, що служитиме Вам і Вашій родині протягом довгих років експлуатації. 

Продукти:
Дерев'яні сходи на горище Fakro LWK
4,050 грн
stars rating
Розсувні сходи на горище Fakro LST
11,025 грн
stars rating
Комбіновані сходи на горище Oman Stallux Mini
6,895 грн
stars rating