Робимо самостійно горищні сходи

Опубліковано о Вересень 02, 2016 .

Творимо самостійно горищні сходиКожен заміський будинок має у своїй структурі незамінний елемент – горище. Його облаштування потребує додаткових частин, серед яких важливе місце займають дерев’яні сходи. Адже залежно від функціонального використання горищного приміщення (склад зайвих речей або комфортабельна мансарда) формується відповідний стиль кімнати. Ось чому питанню сходів варто приділяти особливу увагу.

Останнім часом поширеною стала тенденція виготовляти сходи на горище своїми руками. Такий варіант має багато переваг, зокрема мова йде про економію коштів: вартують горищні сходи дешево у порівнянні з аналогами від брендових виробників. Хоча останній варіант може виявитися більш якісним та довговічним.

Зрештою, все залежить від смакових уподобань забудовника та від його фінансових можливостей. На щастя, сучасні будівельні матеріали, широка палітра у виборі засобів та реалізації дизайнерських ідеї, – все дарує чудову нагоду знайти таке втілення, що зможе перетворити звичайне горищне приміщення у комфортний домашній куточок.

Перед початком роботи над сходами необхідно ретельно проаналізувати наступні важливі чинники:

  • функціональне призначення мансарди – відіграє неабияку роль під час створення такого елементу, як сходи своїми руками. Адже горищне приміщення може функціонувати як склад для речей (рибальські снасті, робочий одяг, приладдя для ремонту чи городу тощо) або як затишна комфортабельна кімната для відпочинку чи як дитяча кімната. Варіацій безліч, чи не так? Тому потрібно пристосовувати модель, зручність конструкції сходів до відповідного антуражу;
  • вибір моделі сходів – залежить від декількох чинників, зокрема від місяця розташування входу, від призначення горищної кімнати (якщо, приміром, мансарда використовується в ролі затишної спальні, краще конструювати складну модель, яка, в разі потреби, легко ховатиметься у стелю, не займаючи простір своєю масштабністю). Також на вибір типажу сходів впливає віковий показник мешканців дому. До прикладу, у випадку наявності маленьких дітей теж добре влаштовувати складну модель, яка гарантує безпеку користування сходами.

Цікаво, що створення сходів на горище власноруч виявляється не настільки важким процесом, як це може здаватися на перший погляд. Перед початком роботи краще оформити креслення майбутнього підйомного елементу, оскільки без нього можуть виникати деякі складнощі.

Розпочнемо з основи – люка. Самотужки його можна зробити із використанням таких елементів, як бруски розміром 50x50 мм та фанера. Насамперед необхідно визначити параметри майбутнього люка. У цьому аспекті варто врахувати додаткових 7-8 мм для того, щоб можна було просто й легко замикати кришку без сторонніх звуків. Далі поетапно робимо наступні кроки:

  • розрізати бруски на 4 елементи потрібних параметрів;
  • випиляти на кінчиках брусків пази;
  • намазати пази клеєм та з’єднати бруски, після чого посилити місця з’єднання з допомогою саморізів;
  • прикрутити косинки для збереження діагоналі;
  • добре закріпити фанеру;
  • співставити люк із прорізом;
  • щоб зручно відкривати люк, краще вмонтувати в отвір ручку.

Після проведених операцій можна сміливо приступати до безпосереднього виготовлення сходів. Наведемо список потрібних засобів:

  • ножівка по дереву;
  • пристрій з монтажною піною (пістолет);
  • комплект із викрутками;
  • саморізи, рулетка;
  • петлі карткові;
  • бруси завтовшки 25-30 мм.

Розглянемо варіант простої конструкції сходів, виготовлених власноруч.

До готових дерев’яних сходів закріплюємо два бруска в ширину: на верхній та нижній елементи. В цьому випадку треба верхній брусок приєднувати до петель, а нижній закріпити в нерухомій позиції.

Далі роз’єднуємо сходи на дві частини, відмірюючи 2/3 довжини: верхній елемент має бути довшим, ніж нижній. Для того щоб конструкція була жорсткішою, треба додати до діагоналі дві рейки.

Опісля приєднуємо два сходових елементи з допомогою петель. Кріпимо верхній брусок попід люком, використовуючи анкери. Для надійної роботи нижнього сегменту сходів закріплюємо його з використанням гачка. Так, готові горищні сходи можна притиснути до стіни та надійно зафіксувати.    

Такий різновид саморобних сходів має деякі недоліки: недосконала зовнішня форма (можуть виднітися бруски та кріплення). Проте цей мінус не є настільки суттєвим, оскільки сам факт ручного виконання такої конструкції відіграє чималу роль у Вашій майстерності.  

Сподіваємося, вищенаведені інструкції допоможуть Вам створити хороші функціональні сходи. Проте якщо бажаєте придбати високоякісні засоби для підйому на горище від надійних брендових виробників, ласкаво просимо на наш сайт. Сходи, ціна яких зазначена у нашому інтернет-магазині, вирізняються багатофункціональністю, естетикою та довгим терміном експлуатації. 

Продукти:
Дерев'яні сходи на горище Fakro LWS
3,600 грн
stars rating
Дерев'яні сходи на горище Oman Termo Long
6,900 грн
stars rating
Букові сходи на горище Bukwood Eco ST
3,000 грн
stars rating